Dokumentera med Zoom Q3 HD

Liten och diskret

Tack vare sitt lilla format är Zoom-kameran utmärkt när du filmar för att dokumentera något. Den är lätt att bära med sig om du ska filma fältstudier, och den är så liten och diskret att den inte stör nämnvärt.

17 timmar

Beroende på inställning och storlek på minneskortet kan du filma upp till 17 timmar. Det är inte illa med en sådan liten manick! Tänk bara på att koppla in elsladden om du ska göra en längre inspelning. Det finns inga batterier i världen som räcker i sjutton timmar.

Råd när du filmar en intervju

Placera kameran bredvid dig eller snett bakom dig så att du får med den intervjuades ansikte. Sätt inte den intervjuade med ryggen mot ett fönster, i starkt motljus kan man bara se det filmade som en mörk skugga. Tryck gärna igång inspelningen tidigt, till exempel innan ni småpratar lite, så stör du inte själva intervjun med att fippla med kameran.

Råd vid fältstudier, klassrums-
observationer etc

Låna gärna ett par kameror, så kan du filma situationen ur flera vinklar. Lämpliga ställen att placera kamerorna på kan vara till exempel en fönsterkarm, en bokhylla eller på ett högt bord. Om du inte vet att sådana ställen finns i rummet där inspelningen ska ske bör du även låna traditionella stativ att ta med dig. Det gör visserligen packningen lite tyngre, men det är bättre än att få allt filmat i grodperspektiv.


 


Creative Commons licensierat material (cc/by) Åsa Kronkvist & Dan Wirdefalk  |  Om webbplatsen
IT-pedagogik/Media Högskolan Kristianstad