Planera din film

En storyboard eller ett bildmanus som det också kallas för, är det absolut bästa sättet att förbereda en filminspelning. När man ritar en storyboard tvingas man tänka på vilka scener man behöver filma för att hela berättelsen ska bli fullständig. Och du, man behöver inte kunna rita!

En storboard är bra för att den:

  • • tvingar dig att tänka i bilder, olika perspektiv och klipp (se längre ner för förklaring)
  • • visar exakt vilka scener som behöver filmas
  • • kan innehålla vilken rekvisita man behöver ha med sig
  • • kan innehålla de repliker som ska sägas
  • • gör det tydligt i vilka miljöer man behöver filma
  • • visar åt vilket håll människor eller fordon färdas (så att de inte plötsligt går åt fel håll)

Inspelningsordning

Innan inspelningen kan man också med hjälp av storyboarden se och planera i vilken ordning scenerna ska spelas in. Till exempel om det i en berättelse förekommer att man flera gånger under olika tider är på en speciell plats, kan man spela in dessa på samma gång för att effektivisera inspelningen. Under inspelningen fungerar storyboarden som ett inspelningsschema där man direkt kan stryka de scener man är färdig med. På så sätt ser alla vad som är kvar att filma.

Storyboarding - att översätta text till bild

Storyboarden i exemplet här är ritad från manuset längst ner på sidan. Den visar hur det skulle kunna se ut om man tolkar manusets första del. Läs igenom manuset och gå sedan igenom hur storyboarden har översatt filmmanusets första del till ett bildmanus.

 

Fler perspektiv och olika bildutsnitt = mer drama!

I storyboarden ovan har man fått mer dramatik genom att använda olika bildutsnitt: de två första rutorna visar en vidbild (kallas också miljöbild). Ruta tre visar en halvbild och rutorna fyra och fem visar närbilder. I den sista tecknade rutan visas också ett annorlunda perspektiv (ett fågelperspektiv i detta fallet) för att understryka vad som händer. Det ökar också dramatiken väsentligt och bidrar till att filmen blir mer intressant. Tänk alltså på att använda olika vinklar och bildutsnitt när du berättar.

 


Exempel på ett enkelt manus: Tjejen med hörlurarna.

Dag 1

En tjej sitter på en parkbänk och lyssnar på musik i sina hörlurar. Hon skriver i en anteckningsbok. En kille kommer och sätter sig bredvid på andra änden av bänken. Han sneglar på henne och hon sneglar på honom. Killen undrar plötsligt om han får låna hennes penna. Hon pekar med fingret på sina lurar för att visa att hon inte hör honom. Då pekar han på hennes penna och får då genast låna den. De ler mot varandra. När tjejen får tillbaka pennan går hon.

Dag 2

Samma tjej sitter på samma bänk fast lite närmre mitten denna gång. Hon har sina lurar på sig. Killen sätter sig bredvid henne. Denna gång har han en egen penna med sig. Mellan dem ligger hennes post-it block. Han plockar av ett blad och skriver “Vad lyssnar du på?” och fäster lappen i hennes anteckningsbok. Hon tar själv ett blad och skriver “En speciell låt!” och fäster på hans bok. Här efter skriver de flera lappar till varandra och de har nu ännu roligare tillsammans. Till sist skriver han “Du är söt!”. Hon blir glad men något förlägen och går kort därefter.

Dag 3

Killen sätter sig själv i mitten av bänken och spanar efter tjejen. Han försöker se avslappnad ut, men han kan bara tänka på henne. Plötsligt kommer hon och sätter sig precis bredvid honom. Hon har åter igen sina hörlurar på sig. Han har redan skrivit en lapp där det står: “Får jag lyssna på din speciella låt?” och sätter det på hennes ben. Hon svarar med en annan lapp “Nej, jag skäms...”. Efter fler lappar fram och tillbaka och många skratt - och några lappar på roliga ställen - ger hon honom till slut sina hörlurar med en allvarlig min. Han lyssnar men hör ingenting. Frågande tittar han på henne och säger att han inte hör något. Hon visar med teckenspråk att hon inte hör och ska precis gå därifrån då han tar tag i hennes arm och ger henne en lapp. Det står “Du är fortfarande söt”.

 


 

Här är en filmad variant på manuset så att du kan se en tolkning av den färdiga berättelsen.

 

Storyboard tips

Använd storyboarden på många olika sätt! Visa med pilar hur kameran eller någonting i bild ska förflytta sig. Skriv gärna ner repliker och vilken rekvisita och miljö som behövs. En storyboard behöver inte se ut som den i exemplet ovan. Om man vill ha mer plats för anteckningar kan man ha färre rutor per sida. Under tiden man filmar kan man också skriva ner hur många tagningar man tog för varje ruta och vilken man tror blir bäst. Zoom Q3 kameran ger ett löpnummer för varje scen/tagning man filmar

Jean-Pierre

 


Creative Commons licensierat material (cc/by) Åsa Kronkvist & Dan Wirdefalk  |  Om webbplatsen
IT-pedagogik/Media Högskolan Kristianstad