Innan du redigerar

Windows Live Movie Maker

Det finns flera olika program du kan använda för att redigera de filmer du spelat in med Zoom Q3 HD.

I alla exempel på den här resursen visar vi programmet Windows Live Movie Maker. Det är ett gratisprogram som finns för Windows 7 och Window Vista. Om det inte redan finns på din dator hämtar du det på windows.microsoft.com/sv-SE/windows-live/essentials-home

När du startar installationen erbjuds du att installera en hel rad program som ingår i sviten Windows Live Essentials. Om du bara vill ha Movie Maker så klicka på alternativet “Välj de program du vill installera” och ta bort bockarna från alla program utom “Photo Gallery och Movie Maker”


Hämta in filmklipp för redigering

När du startat Live Movie Maker måste du alltid börja med att hämta in det eller de klipp du vill arbeta med. Det gör du enklast genom att välja “Klicka här om du vill bläddra efter videofiler och foton” och sedan leta upp rätt mapp på datorn.

Det går bra att när som helst hämta in fler videoklipp genom att välja fliken “Start” och klicka på knappen uppe till vänster för att hämta in fler klipp.

Det kan vara bra att veta att de förändringar du gör i Live Movie Maker inte påverkar dina originalfiler på något sätt. Det finns alltså ingen risk att du förstör en originalinspelning. När du sparar din film skapas en helt ny filmfil, baserad på de klipp och inställningar du gjort.


Bredbild för att slippa sorgkanter

Zoom Q3 HD-kameran filmar alltid i bredbild. Om du får svarta sorgkanter ovanför och under din film i Live Movie Maker beror det på att programmet är inställt på 4:3-format.

Klicka på fliken Projekt och sedan på “Bredbild” så anpassas projektet så du slipper de svarta kanterna.Spara din färdiga film

När du är färdig med din redigering måste du spara ditt projekt som färdig film för att det ska gå att visa utanför Live Movie Maker.

Klicka på Start-fliken och därefter på knappen “Spara film” långt till höger. Högst upp i listan hittar du den inställning som Live Movie Maker rekommenderar baserat på kvaliteten på de filmklipp du jobbat med.

Det kan ta en god stund att spara, för det som händer är alltså att Live Movie Maker nu skapar en helt ny filmfil.

När du stänger programmet blir du kanske lite förvånad för även om du just sparat får du frågan om du vill spara. Det beror på att det även finns en möjlighet att spara själva projektet, om du vill jobba vidare med det vid ett annat tillfälle. Har du redan sparat som filmfil behöver du inte bry dig om det.

Lägg märke till att det också finns knappar för att skicka din film direkt till exempelvis Facebook eller YouTube, om du skulle vilja det.


Hur du spelar upp dina filmer

Om du har Windows 7 eller Mac ska det fungera att titta på filmerna direkt. Om det inte fungerar i din dator rekommenderar jag programmet VLC media player som du hämtar gratis på www.videolan.org/vlc

Jean-Pierre