Föra över direkt från Zoom Q3 till YouTube

Publicera på YouTube - lätt som en plätt

Du kanske har lagt märke till att om du redigerar i Live Movie Maker finns det en knapp för att föra över filmen till YouTube. Det finns ett ännu enklare sätt - om du är nöjd med din inspelning och inte behöver redigera den - kan du föra över från kameran direkt till YouTube.

Börja med att koppla in kameran i datorn. Öppna sedan webbläsaren, gå till YouTube och logga in.

När du loggat in klickar du på texten “Ladda upp” ganska högt upp till höger på skärmen.

Klicka sedan på den stora knappen “Välj filer på datorn” och leta upp kamerans mapp. Den syns förmodligen som Flyttbar disk. Markera den fil du vill föra över och klicka på Öppna.


Under tiden filmen förs över kan du fylla i information om in inspelning. Det är viktigt att fylla i alla rutor, för det karaktäriserar din film så att det som visas som relaterat innehåll stämmer överens med din film.

  • 1. Titel - alltså namnet på din film
  • 2. Beskrivning - den text du vill ska visas under filmen då man tittar på den
  • 3. Taggar - sökord som karaktäriserar filmen. Fyll i detta även om du inte vill att filmen ska vara sökbar för att få karakräriseringen rätt.
  • 4. Sekretessinställningar - standardinställningen är Offentlig. Välj Olistad om du inte vill att filmen ska komma upp i sökningar på YouTube.
  • 5. Kategori - här väljer du till exempel “Utbildning”
  • 6. Äganderätt - förutom standardlicensen kan du även välja att CreativeCommonslicensiera filmen.
  • 7. Efter att filmen laddats upp får du också tre olika bilder att välja på som miniatyr för din film.

Hitta din film igen

Har du valt att lägga din film offentligt är det inga problem att hitta den igen. Enklast är att gå till din kanal. Adressen dit är http://www.youtube.com/user/dittanvändarnamn

Valde du att göra filmen olistad behöver du logga in på YouTube för att hitta den. Klicka på knappen uppe till höger som bildas av ditt användarnamn och därefter på länken Videohanteraren så får du upp en lista över allt du laddat upp till YouTube.


Tänk på att

YouTube har en gräns på 15 minuter för hur långa filmer man får ladda upp på ett nybörjarkonto. Genom att sköta din kanal och enbart ladda upp material du har rätt till enligt upphovsrätten kan du förtjäna möjlighet att ladda upp längre inspelningar. Men, 15 minuter är en utmärkt längd för en nätföreläsning, så varför inte hålla dig till den?

Jean-Pierre

 


Creative Commons licensierat material (cc/by) Åsa Kronkvist & Dan Wirdefalk  |  Om webbplatsen
IT-pedagogik/Media Högskolan Kristianstad